Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do tych dietetycznych. Słodki i pyszny syrop cukrowy robi swoje.

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego

Syrop cukrowy:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa

Ciasto:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca się.

W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli: kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko i olej. Wszystko razem połączyć, a następnie umieścić w blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa
Upieczone ciasto powinno być zarumienione.

Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni - aż będzie lekko zarumienione.

Syrop cukrowy:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa
Syrop powinien lekko zgęstnieć, a woda odrobinę odparować.

We wrzącej wodzie wymieszać cukier - aż się rozpuści i dodać sok z cytryny. Całość gotować około 10 minut - na małym ogniu. Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zrobić się gęstszy.

Całość:

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosa
Syrop powinien delikatnie nasączyć ciasto.

Upieczone i jeszcze gorące ciasto należy pokroić (bez wyjmowania z blaszki) na mniejsze części, a następnie polać syropem cukrowym i odstawić - aż syrop lekko wsiąknie i nasączy ciasto.