Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Niecodzienny śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny deser, który większość osób zna i lubi w nowoczesnym, smacznym wydaniu. Śmietanowiec na cieście francuskim z galaretką marchewkową, posypany wiórkami gorzkiej czekolady jest idealny na każdą okazję.

Niecodzienny śmietanowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Niecodzienny śmietanowiec

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże marchewki
  • 300 g śmietanki 30%
  • 500 g śmietany 18%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 35 g żelatyny (do masy)
  • 1/2 szklanki zimnej wody (do masy)
  • 25 g żelatyny (do galaretki)
  • 1/2 szklanki zimnej wody (do galaretki)
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Niecodzienny śmietanowiec

Przygotowanie galaretki:

Niecodzienny śmietanowiec
Żelatyna do galaretki w trakcie rozpuszczania w rondelku

Przygotować galaretkę. Z obranych marchewek wycisnąć sok, przecedzić przez sito. Wlać do naczynia, dolać 1/4 szklanki wody, wymieszać. Żelatynę zalać pozostałą 1/4 szklanki wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Podgrzewać ciągle mieszając na wolnym ogniu do rozpuszczenia (nie może się zagotować!). Przestudzić. Do żelatyny ciągle miksując dolewać stopniowo soku marchewkowego. Galaretkę przelać do dość płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Pieczenie ciasta francuskiego:

Niecodzienny śmietanowiec
Zapieczone ciasto francuskie jako spód deseru

Ciasto lekko rozwałkować. Umieścić razem z papierem w blaszce o średnicy 24x36 cm. Ponakłuwać widelcem, aby za bardzo nie urosło. Zapiekać przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na rumiano. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Kończenie deseru:

Niecodzienny śmietanowiec
Śmietanowiec na cieście francuskim przed schłodzeniem w lodówce

35 g żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać. Napęczniałą podgrzewać ciągle mieszając na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Słodką śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wlać połowę żelatyny ciągle miksując. Wlać śmietanę 18 %, zmiksować, wlać pozostałą żelatynę i dokładnie zmiksować masę. Delikatnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Wymieszać, już nie miksować. Masę wyłożyć na ciasto francuskie i rozprowadzić równomiernie. Posypać startą na tarce czekoladą.