edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Nóżki w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tradycyjna polska zakąska do wódeczki. U mnie wprawdzie wódeczki się nie pija, ale nóżki w galarecie jada dość często.

Nóżki w galarecie

Składniki:

Nóżki w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Nóżki w galarecie

ETAP 1:

Nóżki w galarecie
Przygotowane mięso zalać w rondlu zimną wodą.

Mięso umyć, w razie potrzeby ogolić (robię to maszynką jednorazową), golonkę naciąć do kości, nóżkę rozciąć jak najgłębiej między ratkami (palcami?), włożyć do rondla i zalać zimną wodą, tak aby było dobrze przykryte.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć wytworzoną pianę.

ETAP 2:

Nóżki w galarecie
Po zdjęciu piany dodać do mięsa warzywa i przyprawy.

Dodać obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, lekko posolić.
Gotować długo na malutkim ogniu aż woda znacznie się zredukuje, a mięso stanie się mięciutkie, kleiste, z łatwością odchodzące od kości.
Mięso i warzywa wyjąć, przestudzić aby nie parzyły w ręce, wywar przecedzić.

ETAP 3:

Nóżki w galarecie
Mięso obrać od kości i pokroić w kostkę.

Obrane z kości mięso i marchewkę pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać.

ETAP 4:

Nóżki w galarecie
Rozlaną w mniejsze pojemniczki galaretę schłodzić i odstawić do stężenia.

Rozłożyć do mniejszych naczyń, schłodzić i wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Aby urozmaić danie kolorystycznie, można dodać do niego np. ugotowane na twardo jajka, zielony groszek, natkę pietruszki, koperek, itd