Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 656]

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na letni piknik z przyjaciółmi przygotowałam deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. W bułeczkach drożdżowych ukryłam czerwone porzeczki. Wyszły pyszne drożdżówki o orzeźwiającym, kwaskowatym smaku przełamanym słodyczą czekolady.

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

 

 

 

 

  • Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Przygotowanie rozczynu

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe
Rozczyn powinien kilka razy powiększyć objętość

Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier, mąkę, szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy rozczyn na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien kilka razy powiększyć objętość.

Roztopienie masła

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

W międzyczasie masło roztapiamy w garnku i studzimy.

Przygotowanie ciasta

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Do misy robota planetarnego przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier.

Wlewamy powoli rozczyn i zagniatamy ciasto rękami. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto mieszamy za pomocą haka do ciasta drożdżowego kilkanaście minut.

Dodajemy powoli ostudzone masło. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek miski lub dłoni, jeśli robimy to ręcznie.

ETAP 4:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka godzin. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z pomocą miksera.

ETAP 5:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Porzeczki posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy.

ETAP 6:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placuszki - mi wyszło 8. Na każdy kładziemy porcję porzeczek.

ETAP 7:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Zlepiamy brzegi ciasta, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny. Ustawiamy piekarnik na 180 st.C, aby się rozgrzał.

ETAP 8:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

ETAP 9:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę, mieszając. Polewą oblewamy nasze drożdżówki. Smacznego!

ETAP 10:

Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowe

Drożdżówki zjadamy sami lub serwujemy gościom :)