jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam dodatek dyni do ciasta drożdżowego. Dzięki temu rewelacyjnie wyglądają, a do tego dłużej zachowują świeżość. Polecam schować w każdej bułeczce ciasteczko. Taka pyszna niespodzianka sprawi radość naszym gościom.

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

CIASTO:

DODATKOWO:

  • jajko do smarowania,
  • 16 ciastek oreo do środka bułeczek

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

ETAP 1

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo
gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta

CIASTO:Mleko przelewamy do garnczka i delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszej dyni.

ETAP 2

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo
ciasto, które odchodzi od dłoni odstawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Między czasie przygotowujemy kruszonkę.

ETAP 3

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo
w misce łączymy ze sobą składniki kruszonki

KRUSZONKA:

Ciasteczka rozkruszamy. Rozdrobnione umieszczamy w misce wraz z mąką, cukrem i tłuszczem.

Tak przygotowane składniki rozcieramy w dłoniach do momentu uzyskania kruszonki.

ETAP 4

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo
każdą część ciasta nadziewamy ciasteczkiem

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 16 części.

Na każdą część ciasta kolejno wykładamy ciasteczko. Brzegi ciasta zalepiany, jednocześnie formując bułeczkę.

Uformowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki ułożyłam w czterech rzędach, pozostawiając między nimi odpowiednie odległości na wyrośnięcie.

ETAP 5

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo
posmarowane jajkiem bułeczki posypujemy kruszonką

Tak przygotowane smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

Gotowe pozostawiamy na około 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone wyjmujemy i studzimy.


Tagi:

bułeczki