gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ogórki małosolne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu ogórki, świetny dodatek do letniego obiadu, lub po prostu do kanapki. Szybko i smacznie.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • 1,5 l wody,
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 pęczek kopru,
  • 1 korzeń chrzanu + 2 liście,
  • 3 liście laurowe,
  • dodatkowo jeżeli mamy możemy dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Ogórki dobrze szorujemy.

Czosnek i chrzan obieramy i dzielimy na mniejsze części.

Na dnie glinianego garnka układamy koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Układamy ogórki.

Układamy warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka.

Garnek przykrywamy mniejszą niż jego obwód pokrywką i przykładamy coś ciężkiego.

Odstawiamy na 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego smaku.

Smacznego ;)