msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Ogórki rzymskie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ogóreczki na kanapki, do obiadu lub na przekąskę. Nauczyła mnie je robić moja bratowa klika lat temu.

Ogórki rzymskie.

Składniki:

Ogórki rzymskie.

 

  • ok.3 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka ziaren angielskich-ok.8-10
  • 3-4 listki laurowe
  • 1-2 łyżki gorczycy
  • pieprz czarny w ziarenkach-2 łyżki
  • listki selera
  • małe gałązki natki pietruszki
  • 2 cebule

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki rzymskie.
Umyte ogórki obrać i pokroić na plastry wzdłuż ( ok.3-4mm). Włożyć je pionowo do wyparzonych słoików. Na wierzch słoików kłaść liść selera listki natki pietruszki oraz krążki cebuli. Zagotować zalewę i przestudzić.Zalać nią ogórki.Pasteryzować słoiki 5 minut od chwili zagotowania.Ostudzić odwrócone do góry dnem.Jeść po minimum tygodniu.

Tagi:

ogórki