Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa na rosole wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dobry mocny rosół wołowy a na nim ugotowana ogórkowa z kiszonych ogórków z ziemniakami .

Ogórkowa na rosole wołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa na rosole wołowym

 

  • 0,6 kg wołowiny rosołowej ( ja biorę 30 dag szpondra z kością i 30 dag tzw. ,, łaty " czyli chudego mięsa znad szpondra )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 kiszonych ogórków
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony
  • sól
  • szczypta cukru
  • maggi w płynie do zup ( lub inna ulubiona przyprawa )
  • 5 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na rosole wołowym
Umyć mięso. Ułożyć w garnku razem z obranymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por ) - cebula z wbitymi w nią goździkami .Dorzucić liść laurowy i szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Wyjąć warzywa ***. Obrać ziemniaki , umyć i pokroić w kostkę . Wrzucić do zupy . Gotować 30 minut. W czasie kiedy zupa sie gotuje utrzeć ogórki na tarce jarzynowej na grubych oczkach i podsmażyć je na maśle , razem z pokrojonym koprem . Wyjąć z garnka mięso, a włożyć podsmażone ogórki. Zagotować. Z 1/2 łyżeczki cukru zrobić karmel i dodać do zupy. Doprawić zupę do smaku . *mięso z zupy obrać z chrząstek , tłuszczyków , kości itp. i ponownie podzielone na kawałki włożyć do zupy ** chude mięso można podać na II Danie np w sosie musztardowym lub chrzanowym ( lub innym ) *** warzywa z zupy jak zwykle można użyć na sałatkę lub podać polane masłem do gotowanego mięsa **** ja czasem takie chude gotowane mięso wołowe mrożę i używam potem do pieczenia pasztetu
Ogórkowa na rosole wołowym
Wołowina rosołowa i włoszczyzna + woda-- ugotowac mocny wywar
Ogórkowa na rosole wołowym
Z wywaru wyjąć mieso i warzywa a wrzucić pokrojone ziemniaki-ugotować do miękkości
Ogórkowa na rosole wołowym
Ogórki utrzeć na tarce i podsmazyć na maśle razem z koperkiem
Ogórkowa na rosole wołowym
Wrzucić podsmazone ogórki do wywaru - doprawić