Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Okoń nilowy na czerwono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny okoń w ostrej marynacie pomidorowej nabiera zupełnie innego smaku .Lubię takie eksperymenty smakowe .

Okoń nilowy na czerwono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń nilowy na czerwono

 

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • olej z pestek winogron
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ( płaskiej ) grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 3 łyżeczki Sosu słodko - pikantnego chili Tao-Tao ( lub podobny )
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy na czerwono
Okonia umyć i osuszyć .Podzielić na porcje . Przygotować marynatę z 1/2 szklanki oleju , koncentratu pomidorowego , miodu , sosu chili , pieprzu i wody . Zalać filety z okonia i zostawić w lodówce na 30 minut . Wytrzeć filety z marynaty ( nie za dokładnie ) . Oprószyć mąką . Rozgrzać na patelni olej i smażyć rybę na rumiano z obu stron . Marynatę z ryby przełożyć do małego garnuszka - dodać kilka łyżek wody - zasypać łyżeczką mąki - wymieszać i zagotować . Podawać polewając usmażoną rybę sosem zrobionym z marynaty .
Okoń nilowy na czerwono
Składniki proste w zasadzie wszysto po za okoniem mam zawsze w domu
Okoń nilowy na czerwono
Filety zalać przygotowaną marynatą i zostawić na 30 minut
Okoń nilowy na czerwono
Filety obetrzeć z nadmiaru marynaty i obtoczyć w mące
Okoń nilowy na czerwono
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju słonecznikowym