jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Oliwkowe jajka wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To bardzo prosty i szybki przepis na faszerowane jajka. Smakują pysznie! Polecam na świąteczne śniadanie i nie tylko!

Oliwkowe jajka wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oliwkowe jajka wielkanocne

 

  • Składniki:
  • 6 jajek,
  • ok 8 oliwek zielonych,
  • około 8 oliwek czarnych,’
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki, rzeżucha do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Oliwkowe jajka wielkanocne
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy. Najlepiej zalać je zimną wodą. Po ostygnięciu jajka dokładnie i delikatnie obieramy. Obrane przekrawamy na połowy i wyciągamy żółtka. Żółtka przekładamy na talerz rozgniatamy widelcem. Oliwki odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Wraz z majonezami dodajemy do żółtek. Masę mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową napełniamy przygotowane białka jaj. Dekorujemy je dodatkowo plasterkami oliwek i natką pietruszki. Jajka układamy na kępkach rzeżuchy. Podajemy!
Oliwkowe jajka wielkanocne
jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Oliwkowe jajka wielkanocne
po przekrojeniu jajek wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je
Oliwkowe jajka wielkanocne
oliwki czarne i zielone kroimy w drobna kostkę
Oliwkowe jajka wielkanocne
Do żółtek dodajemy oliwki oraz majonez . Mieszamy i doprawiamy