Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1002]

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny, bardzo sycący i co najważniejsze - smaczny. Polecam!

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem

Składniki:

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem

1 duży lub 2 małe:

Dodatkowo:

  • 4 plastry cukinii + sól i pierz
  • 3-4 łyżki pasty ajvar
  • żółty ser

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem

Cukinia:

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem
Młodej cukinii nie należy obierać ze skórki.

Plastry cukinii należy przekroić na połowę i przełożyć na rozgrzaną patelnię.

Całość delikatnie posypać solą z pieprzem i dusić do miękkości - w międzyczasie cukinię obrócić na drugą stronę.

Masa:

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem
Masa na omlet/y powinna być bardzo puszysta.

Mąkę, mleko oraz żółtka dokładnie połączyć.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.

Smażenie:

Omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i serem
Omlet/y smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii. (Można też dodać własne dodatki.)

Omlet/y smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

Po przewrócenia na drugą stronę - placka/ki ostrożnie posmarować pastą ajvar, posypać serem i ułożyć na nim/nich kawałki cukinii.