maXXXior

maXXXior

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Omlet cesarski (Kaiserschmarren)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki przepis na smaczne i sycące śniadanie

Omlet cesarski (Kaiserschmarren)

Składniki:

Omlet cesarski (Kaiserschmarren)

 

  • 60 g mąki
  • 6 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml soku pomarańczowego lub rumu (niekoniecznie)
  • 25 g cukru pudru
  • dżem (ulubiony) ew. owoce z kompotu

Sposób przygotowania:

Omlet cesarski (Kaiserschmarren)
Jeśli rodzynki są za suche to można moczyć je od 5 - 10 minut w soku pomarańczowym lub rumie. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. W drugiej misce dokładnie wymieszać żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Dodać do ubitych białek, wymieszać. Na końcu dać mąkę i ponownie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Masłem wysmarować naczynie żaroodporne. Włożyć masę jajeczną i posypać ją rodzynkami. Smażyć do momentu aż brzegi zaczną lekko brązowieć. Włożyć do piekarnika i dopiec przez ok. 10 minut. Omlet podzielić na mniejsze kawałki, posypać cukrem pudrem i podawać z owocami z kompotu lub dżemem.

Tagi:

omlet