migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Dawno nie robiłam żadnego omletu na śniadanko. Gdy tylko wspomniałam o omlecie córeczka od razu się ucieszyła. Więc zrobiłam puszysty omlecik na słodko z dodatkiem wiórek kokosowych. Pyszne i szybkie śniadanko na ciepło.

Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową

 

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianą z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijać i dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę, wiórki kokosowe i mleko.

Rozgrzać dobrze patelnię z odobiną masła i wlać masę. Ogień zmniejszyć na średni. Smażyć aż omlet dobrze przyrumieni się od spodu, trzeba sprawdzać podwadzając łopatką.

Następnie omlet zsunąć na talerz, nakryć patelnią i obrrócić omlet na drugą stronę. Znowu smażyć aż omlet przyrumieni się z drugiej strony.

Potem zsunąć na talerz i podawać z dowolnym dodatkiem owocowym, u mnie frużelina wiśniowa. 
Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianą z dodatkiem soli.
Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową
Następnie cały czas ubijać i dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę, wiórki kokosowe i mleko.
Omlet kokosowy z frużeliną wiśniową
Rozgrzać dobrze patelnię z odobiną masła i wlać masę. Ogień zmniejszyć na średni. Smażyć aż omlet dobrze przyrumieni się od spodu, trzeba sprawdzać podwadzając łopatką.

Tagi:

omlet