WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne karnawałowe oponki z ciasta serowego/twarogowego, obsypane cukrem pudrem. Smak mojego dzieciństwa.

Oponki serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250g sera białego mielonego (użyłam półtłustego w kostce)
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu (u mnie zwykła wódka)
  • ok. 1l oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

ETAP 1:

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem. Następnie dodawać partiami mielony ser i śmietanę i miksować do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy serowej. Wlać łyżkę alkoholu i wymieszać łyżką. Następnie zagnieść rękami ciasto. Ciasto uformować w kulę.

Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką wyciąć kółka, a małym kieliszkiem środki w tych kółkach.

W szerokim garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć partiami na rumiano z obu stron i wykładać na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.

Oponki serowe
Usmażone oponki wyłożone na tacę przykrytą ręcznikami papierowymi
Oponki serowe
Oponki serowe w trakcie smażenia w garnku na oleju
Oponki serowe
Wycięte szklanką i kieliszkiem z surowego ciasta oponki
Oponki serowe
Zagniecione ciasto na oponki serowe wyłożone na blat