Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Orechiette .

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Włoskie orechiette to makaron o kształcie małych uszu. Chociaż nam, uszka, kojarzą się z całkiem innym przysmakiem.

Orechiette .

Składniki:

Orechiette .

 

  • Dla 4 osób
  • 400 g makaronu typu "orechiette"
  • SOS
  • 150 g groszku cukrowego....ja używam mrożonego
  • 100 drobno pokrojonego chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 opakowanie szafranu...125 mg
  • utarty parmezan

Sposób przygotowania:

Orechiette .
Na gorącym oleju wysmażyc boczek. Gdy będzie gotowy wyjąc go z patelni (dodamy go później) i na tłuszczu poddusić przygotowaną, drobno pokrojona cebulę. Gdy cebula będzie gotowa dodać groszek. Następnie podlać cebule i groszek woda i dusic pod przykryciem przez 15 minut (dolewajac troche wody jesli potrzeba). Nastepnie dodac wczesniej usmażony boczek, śmietanę i szafran (wczesniej rozpuszczony w odrobinie wody). Wymieszać i poddusic jeszcze z około 10 minut. Ugotować orechiette, dodac do sosu i delikatnie wymieszać. Wyłożyc na talerze i posypać utartym parmezanem.

Tagi:

makaron sosy