migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe i śliczne tarty nadziane budyniem i rabarbarem. Budyń może być dowolny jaki lubimy, ja wybrałam malinowy.

Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem

kruche ciasto

nadzienie

  • 1 duży budyń malinowy na 3/4 l mleka
  • 600 ml mleka +3 łyżki cukru do ugotowania budyniu
  • ok 150 g młodego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło do góry.

Foremki wstawać do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec spidy na lekko złoty kolor, ok 15 minut, funkcja góra dół. W między czasie gdy nasze spody będą się podpiekać ugotować budyń.

Rabarbar pokroić na plasterki, posypać cukrem waniliowym i wymieszać. Gdy spody się lekko podrumienią wystawić z piekarnika. Na spody wyłożyć gorący budyń, po ok 2 łyżki (budyniu jeszcze trochę zostanie zostanie). Na budyniu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut, 180 C, góra-dół.
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem
Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło do góry. Foremki wstawać do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec spidy na lekko złoty kolor, ok 15 minut, funkcja góra dół.
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem
Rabarbar pokroić na plasterki, posypać cukrem waniliowym i wymieszać.
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem
Gdy spody się lekko podrumienią wystawić z piekarnika. Na spody wyłożyć gorący budyń, po ok 2 łyżki (budyniu jeszcze trochę zostanie zostanie). Na budyniu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi.