Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Orkiszowy placek ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super szybki placek, który można zrobić również z innymi owocami sezonowymi. Polecam do wypróbowania.

Orkiszowy placek ze śliwkami

Składniki:

Orkiszowy placek ze śliwkami

 

 

  • Ciasto:

 

  • 1/2 kostki masła lub margaryny KASIA,
  • 3/4 szkl. cukru brzozowego KSYLITOL,
  • 1.5 szkl. mąki orkiszowej drobnomielonej,
  • 4 jajka,
  • 1op.cukru waniliowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,

 

  • Kruszonka:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowy placek ze śliwkami
Margarynę należy roztopić i pozostawić do przestudzenia. Letnią margarynę miksujemy przez chwilę z 1/2 szkl. pudru z Ksylitolu. Dodajemy kolejno mąkę, całe jajka, cukier waniliowy, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i dobrze miksujemy. Małą blaszkę lub tortownicę wykładany papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, zostawiamy dwie łyżki ciasta na kruszonkę. Na ciasto kładziemy połówki śliwek oprószone w mące, skórką do dołu. Do pozostałego ciasta dodajemy 4-5 łyżek mąki, pozostały Ksylitol, 5 dkg twardej margaryny i wyrabiany dłonią. Tą kruszonką posypujemy śliwki. Wkładamy do piekarnika o temp. 180° na 30-40 minut .