WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Orzeszki kakaowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeszki kakaowe czyli małe ciasteczka składające się z łupinek wypiekanych w specjalnym opiekaczu i masy, która je łączy.

Orzeszki kakaowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orzeszki kakaowe

łupinki

masa

Sposób przygotowania:

Orzeszki kakaowe

łupinki

Wszystkie składniki na łupinki orzeszków włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć.

Opiekacz do orzeszków rozgrzać. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w opiekaczu w zagłębieniach do orzeszków. Piec ok. 2-3 minuty.

Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

masa

Masło roztopić. Wsypać cukier, wlać mleko. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, ale nie gotować. Masę przestudzić, a następnie wsypać do masy mleko w proszku i zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać. Masą napełniać łupinki orzeszków i zlepiać razem. Orzeszki wstawić do lodówki aby masa stężała.

Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.

Orzeszki kakaowe
Łupinki do ciastek orzeszków upieczone w opiekaczu