czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Oshi Sushi z Kansai

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oshi Sushi, czyli zduszone sushi. Nie ma ono formy krążków, a prostopadłościanu :) Powinno się je przygotowywać w specjalnej drewnianej skrzyneczce, ale w domowym warunkach sprawdzi się prostokątne pudełko :)

Oshi Sushi z Kansai

Składniki:

Oshi Sushi z Kansai

ryż:

  • 250 g ryżu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

oshi sushi

do podania:

  • sos sojowy
  • sos teryiaki
  • wasabi
  • marynowany imbir

Sposób przygotowania:

Oshi Sushi z Kansai
Na porcję sushi dla dwóch osób gotujemy 250 g ryży w 2,5 szkl wody i gorący mieszamy z sosem przygotowanym z 3 łyżek octu ryżowego, 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soli.

Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach.

Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.

Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy.

Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki.

Podajemy z wasabi, sosami i imbirem. 

Tagi:

sushi