sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Oszukana szarlotka z dynią i gruszką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Osobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam.

Oszukana szarlotka z dynią i gruszką

Składniki:

Oszukana szarlotka z dynią i gruszką

Składniki

  • ciasto ( tortownica 24 cm)
  • 3 szk mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 żółta surowe
  • 2 żółtka ugotowane
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli

 

  • nadzienie
  • 1 kg dyni bez skórki
  • 600 g gruszek
  • ok. 150 g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Oszukana szarlotka z dynią i gruszką
Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.

Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.