makeithealthier

makeithealthier

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Owsiany omlet z serkiem i owocem kaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na omlet mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy jajka się zetną, przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet smarujemy twarożkiem, z dodatkiem plasterków kaki.

Owsiany omlet z serkiem i owocem kaki

Składniki:

Owsiany omlet z serkiem i owocem kaki

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • OMLET
  • 1 całe jajko
  • 2 białka
  • 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego + wrzątek do zalania
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 miarka stewii
  • szczypta wanilii i cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 średniego banana
  • odrobina oliwy do posmarowania patelni

 

 

  • TWAROŻEK i KAKI
  • 2 pełne łyżki beztłuszczowego twarożku
  • (ja użyłam niemieckiego Speisequark z wysoką zawartością białka)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,1%
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i wanilii
  • 1/2 owocu kaki

 

  • łyżeczka płatków migdałów i miód (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Owsiany omlet z serkiem i owocem kaki
PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i od czasu do czasu mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy z płatkami owsianymi, rozbełtanym jajkiem i białkami, stewią, przyprawami i rozgniecionym bananem. Nalewamy około pół łyżeczki oliwy na rozgrzaną patelnię i przecieramy ją ręcznikiem kuchennym w celu rozprowadzenia tłuszczu po całej powierzchni i zredukowaniu jego ilości do minimum. Całą masę omletową wylewamy na patelnię i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż się zetnie od spodu. Poruszamy patelnią. Jeśli omlet się odrywa i swobodnie przemieszcza, zsuwamy go na pokrywkę, przykładamy patelnię i obracamy omlet na drugą stronę. W między czasie przygotowujemy twarożek, który mieszamy z jogurtem, syropem klonowym i przyprawami. Połowę kaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Kiedy omlet jest już gotowy, smarujemy go obficie twarożkiem. Na jedną połowę kładziemy kaki i składamy omlet na pół. Po wierzchu smarujemy resztką serka oraz posypujemy migdałami i odrobiną miodu. Omlet jest puszysty, wystarczająco słodki i syty:)

Tagi:

jajko jajka omlet