Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ozorki w galarecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ozorki urozmaicą zarówno codzienną kolację jak i przyjęcie w gronie przyjaciół

Ozorki w galarecie

Składniki:

Ozorki w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Ozorki w galarecie
Ozorki dokładnie wyszorować i usunąć ślinianki.Przyprawy przeznaczone do peklowania rozdrobnić.Ja wkładam do woreczka i rozbijam wałkiem do ciasta.Natrzeć nimi i solą do peklowania oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem ozory.Włożyć na noc do lodówki.Na drugi dzień zalać mięso przegotowaną,ostudzoną wodą,tak aby mięso było całe przykryte.Peklować w lodówce 4-5 dni ,odwracając co jakiś czas i uzupełniając przegotowaną wodę.Mięso nie może wystawać nad powierzchnię.Po tym czasie zalewę po peklowaniu usunąć,ozory dokładnie umyć.Wrzucić do wrzątku,dodać:cebulę,seler,pietruszkę,marchew,pieprz,kolendrę,goździk,ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotować około dwóch godzin na małym ogniu.Ozory odcedzić z wywaru i przełożyć do zimnej wody.Wywar przecedzić.Marchewki odłożyć do dekoracji,resztę usunąć.W około 1/2 litra gorącego wywaru (1/4 litra odłożyć )rozpuścić 20 g żelatyny.Ozory obrać ze skóry i pokroić w plastry.Połączyć z wywarem z żelatyną.Na dnie salaterek układać plasterki marchewki i natkę pietruszki.Wlewać lekko tężejący wywar.Wstawić do lodówki.Na patelni rozpuścić masło,dodać chrzan,1/4 litra wywaru i śmietanę.Doprawić solą.Zagotować..Zdjąć z ognia i dodać 10 g żelatyny.Dokładnie wymieszać i wystudzić.Tężejący sos dodać do galarety ozorkowej.Na wierzchu ułożyć plasterki marchewki i zostawić na noc w lodówce do całkowitego stężenia.