Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego idealne nie tylko na tłusty czwartek!

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi to nazwa karnawałowego przysmaku z parzonego ciasta. Pączki wiedeńskie smaży się na oleju po 4 - 5 minut z każdej strony. Wypróbuj nasz przepis!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego idealne nie tylko na tłusty czwartek!
fot. Adobe stock

Pączki hiszpańskie czy wiedeńskie?


Pączki wiedeńskie, hiszpańskie, gniazdka - to nazwy tego samego przysmaku. Istota pączków hiszpańskich jest ciasto parzone, które przygotowuje się z mąki, jajek, masła i wody mieszając składniki na parze.

Ciasto parzone z pewnością jest ci znane: to to samo ptysiowe ciasto, które jest podstawą karpatki. Zdaniem niektórych, pączki hiszpańskie wymagają więcej pracy. Naszym zdaniem jest zupełnie odwrotnie - nie trzeba czekać, aż pączki wyrosną (tak jak tradycyjne pączki drożdżowe) ani ich nadziewać. Dlatego przygotowanie pączków hiszpańskich, wiedeńskich czy po prostu parzonych jest o wiele łatwiejsze.

Przepis na pączki wiedeńskie


Pączki wiedeńskie są stosunkowo niewielkie, w dodatku tak pyszne, że rozchodzą się wyjątkowo szybko, dlatego podajemy proporcje składników, z których przygotujesz ok. 50 pączków wiedeńskich. Oprócz tego przygotuj ok. 1 litra oleju do smażenia. Przyda się także papier do pieczenia, a do formowania - szpryca lub rękaw cukierniczy.

Składniki na ciasto:
  • 500 ml wody
  • 3/4 kostki masła
  • 6 jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
  1. W rondlu umieść masło, sól i wodę. Gotuj, aż masło się rozpuści, następnie zmniejsz płomień, jednym ruchem wsyp całą przesianą wcześniej mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Ostudź.
  2. Do ostudzonej masy dodaj jajka, zmiksuj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Arkusz papieru potnij na kwadraty o boku ok. 10 - 15 cm. Za pomocą szprycy wykładaj ciasto na papier formując kółka.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej (powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni). Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta papierem do góry. Po ok. 4 minutach odwracaj na drugą stronę (w tym czasie papier bez problemu powinien już odkleić się od ciasta). Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuj i osączaj na ręczniku papierowym.
Do miski wsyp cukier puder. Dodaj pierwszą łyżkę wody, zamieszaj, dodaj kolejną łyzkę wody oraz sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji, w razie potrzeby dodaj więcej wody, by lukier był rzadszy.

Możesz też przygotować lukier z białkiem wg tego przepisu: lukier z cukru pudru. W gotowym lukrze maczaj usmażone pączki hiszpańskie.

Jeśli lubisz pączki wiedeńskie, z pewnością przypadnie ci także przepis na hiszpańskie churros.