lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączki z lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jutro tłusty czwartek, a więc pączusie muszą być. Bez nich to święto nie było by świętem. Zapraszam was kochani na pyszne domowe pączki.

Pączki z lukrem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki z lukrem

Składniki

 

  • Lukier:
  • białko 1 szt
  • cukier puder 1 szklanka( czasem jest potrzeba więcej cukru pudru)

Sposób przygotowania:

Pączki z lukrem

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem( łyżka cukru) i wlewamy do dołka w mace.

Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut by zaczęły pracować. Dodajemy żółtka i letnie masło.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta. Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut.

Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem.

Pączki z lukrem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem( łyżka cukru) i wlewamy do dołka w mace.
Pączki z lukrem
Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut.
Pączki z lukrem
Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Pączki z lukrem
Po upieczeniu wyjmujemy je na kratkę by obciekły z tłuszczu i ostygły
Pączki z lukrem
Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem

Tagi:

pączki