WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 595]

Paluchy serowo - ziołowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego to pyszna przekąska w ciągu dnia, dodatek do zupy czy alternatywa dla kanapki.

Paluchy serowo - ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluchy serowo - ziołowe

 

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g
  • sera żółtego, ja dałam goudę (ciężko mi określić wagę, był to mniej więcej plaster o wymiarach
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Paluchy serowo - ziołowe

ETAP 1:

Ciasto francuskie gotowe rozwinąć i przekroić na dwa równe płaty. Jajko roztrzepać i posmarować nim pierwszy płat ciasta. Oprószyć przyprawami i posypać startym żółtym serem. Przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć i posmarować resztą jajka.

Nożem pokroić ciasto na pionowe paski o grubości ok. 2 cm, a następnie łapiąc palcami za obydwa końce skręcić paski wokół własnej osi żeby powstała spiralka. Takie skręcone paski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzegi paluchów docisnąć przyklejając je do blaszki. Piec ok. 15 min na złoty kolor w temp. 200 stopni.

Upieczone wyjąć z piekarnika. Podawać na gorąco lub na zimno.

Paluchy serowo - ziołowe
Paluchy serowo ziołowe po wyciągnięciu z piekarnika
Paluchy serowo - ziołowe
Paluchy serowo - ziołowe przed pieczeniem
Paluchy serowo - ziołowe
Ciasto francuskie pokrojone na plastry i posmarowane jajkiem
Paluchy serowo - ziołowe
Ciasto francuskie przełożone serem i ziołami przed pokrojeniem na paski

Tagi:

przekąski