Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1238]

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surimi w cieście, to mój niejednokrotnie sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane paluszki są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu.

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Składniki:

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

 

  • 400-500g paluszków surimi

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki sezamu
  • 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Ponadto:

  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Ciasto:

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym
Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.

Składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Jednolite ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej na 1 godzinę.

Przed smażeniem:

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym
Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

Paluszki surimi uprzednio opakowane z folii dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące, co sprawi, że ciasto po usmażeniu będzie bardziej chrupiące.

Smażenie:

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym
Ciasto powinno być rumiane z każdej strony.

Paluszki w cieście smażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane z każdej strony.