sophie

sophie

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Panga smażona na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa jest lekka i rozpływa się w ustach. Robi się ją 15 minut, a smak rozpamiętuje cały wieczór!

Panga smażona na maśle

Składniki:

Panga smażona na maśle

 

  • Dla dwóch osób:
  • ziemniaki (najlepiej słodkie), wg. uznania.
  • 2 filety z pangi
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • suszony koperek
  • ok pół kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Panga smażona na maśle
Ponieważ filety smażą się chwilkę, najpierw obieram ziemniaki, drobno kroję aby się szybko ugotowały i stawiam a ogniu. Następnie rozgrzewam patelnię, na której roztapiam trochę masła (jak do jajecznicy - tyle, aby natłuścić dno patelni). Masło posypuję pieprzem (ja użyłam pieprzu ziołowego, świetny będzie też świeżo zmielony) i kładę posolone wcześniej filety (osobiście stosuję spory umiar w ilości soli i wg. mnie wystarczy szczypta). W miarę roztapiania się dodaję trochę pieprzu i masło. Nie można dopuścić do sytuacji, w której masło się przypali!!!! Rybka musi trochę "pływać" w tym maśle, a sporo go chłonie, dlatego zużyłam prawie pół kostki. Smażyć z każdej strony jakieś 5-7 minut, na niewielkim ogniu. Zdjąć ziemniaki, odlać i odparować wodę, dodać jakąś łyżkę stołową masła, wymieszać wstrząsając garnkiem pod przykrywką. Nałożyć na talerz. Zdjąć i położyć obok filet. Skroplić cytryną w ilości odpowiadającej kilku łyżeczkom. Polać ziemniaczki i rybkę pozostałościami z patelni, a na koniec posypać niezbyt obficie suszonym koperkiem. To jest coś! :) Smacznego, Sophie.

Tagi:

panga