zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Papryka faszerowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam kuchenne kombinacje i tym razem nie zawiodłam się na swojej intuicji, wyszło pyszne danie.

Papryka faszerowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana

 

  • 6 średnich papryk czerwonych
  • 40 dag mielonego mięsa z udźca indyka
  • cebula
  • puszka soczewicy ( puszka 400 g)
  • serek topiony ( 100 g) lub tarta mozzarella
  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1-2 łyżki
  • zioła prowansalskie 1-2 łyżeczki
  • sol i pieprz wg smaku

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana

Cebule obieram i kroję drobniutko, podsmażam na oleju , jak się przyrumieni dodaję mięso mielone, obsmażam i dodaję  soczewicę, następnie przyprawy , smażę do odparowania wody . Na koniec dodaję serek  topiony , mieszam aż się ładnie rozpuści. 

Z  papryk odcinam wierzch , wycinam gniazda nasienne  i napełniam przygotowanym farszem . Układam w naczyniu żaroodpornym, nakładam  odcięte  „czapeczki” solę delikatnie,  na spód naczynia wlewam szklankę wody i ciut oleju  . Papryki piekę  około godziny w 180 st. C   

Papryka faszerowana
Cebule obieram i kroję drobniutko, podsmażam na oleju , jak się przyrumieni dodaję mięso mielone i soczewicę
Papryka faszerowana
Z papryk odcinam wierzch , wycinam gniazda nasienne i napełniam przygotowanym farszem
Papryka faszerowana
Układam w naczyniu żaroodpornym, nakładam odcięte „czapeczki” solę delikatnie,
Papryka faszerowana
Przepyszne danie obiadowe , proponuje podać z mixem sałat