SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Smaczne zapiekane papryczki nadziane pysznosciami. Wszystkie składniki wiążą rozpuszczone sery, dzięki temu farsz nie jest taki suchy i papryczki można zajdać same bez żadnego sosu.

Składniki:

Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

 

  • 2-3 papryki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g pomidorów
  • sól prowansalska
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą prowansalską i krótko obsmażyć na patelni - aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać , do smaku jeszcze lekko posolić solą prowansalską. Gotowy farsz odstawić. Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyc nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułozyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą prowansalską i krótko obsmażyć na patelni - aby tylko zmieniło kolor.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać , do smaku jeszcze lekko posolić solą prowansalską. Gotowy farsz odstawić.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułozyć w naczyniu żaroodpornym.