migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1166]

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Najczęściej gości na naszym stole faszerowana.Tym razem nadziałam ja fareszm podobnym do afrszu gołabków czyli mięsem i ryżem.

Papryka faszerowana mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

 

  • 4-5 sztuk czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 woreczek ryżu (100 g)
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • ser żółty do posypania
  • woda do podlania
  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz cukier odrobina oregano
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Ryż ugotować i wystudzić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.

Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekac ok 30 minut.

Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekac ok 30 minut.

Tagi:

papryka