Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, zdrowa i nietypowa papryka - może być samodzielną przekąską, dodatkiem do obiadu, do sałatek i surówek, do kanapek.

Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem

 

  • Papryka czerwona (dowolna ilość)
  • Liście laurowe po 1 na słoik
  • Czosnek 2-3 ząbki na słoik
  • Kminek do smaku
  • Woda 1 litr + sól 1 łyżka albo młody kwas z kiszonej kapusty

Sposób przygotowania:

Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem
Ładne, zdrowe i możliwie grube strąki czerwonej papryki umyć, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i watowate kawałki z wnętrza. Miąższ pokroić w mniejsze cząstki i dość ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 lekko rozgniecione ząbki czosnku i ziarenka kminku.

Całość zalać solanką albo młodym sokiem z kiszenia domowej kapusty. Lekko zakręcić i odstawić na kilka dni w temp. pokojowej. Po ustaniu fermentacji wynieść w zimne i ciemne miejsce.
Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem
Paprykę oczyścić, pokroić i napełnić słoiki.
Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem
Do papryki dodać liście laurowe, kminek i czosnek.
Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem
Słoiki z papryką wypełnić solanką lub sokiem z kapusty kiszonej.
Papryka kiszona z czosnkiem i kminkiem
Odstawić na kilka dni do fermentacji w temp pokojowej.