nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Paprykarz z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Świetne smarowidło do kanapek, sycąca wyraziście doprawiona pasta znakomicie nadająca się i na śniadanie i na kolację.

Paprykarz z tuńczykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykarz z tuńczykiem

 

  • 5 średnich marchewek
  • 2 cebule
  • 1 woreczek białego ryżu (100g)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

Paprykarz z tuńczykiem
Ryż ugotować. Przestudzony ryż przełożyć z woreczka do miski i dodać do niego odcedzony z puszki tuńczyk.

Marchewki oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę niezbyt grubo pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać startą marchewkę i podsmażać warzywa razem, aż zmiękną.

Do podsmażonej z cebulą marchewki dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i podsmażać całość jeszcze przez chwilę doprawiając zawartość patelni sporą dawką granulowanego czosnku i słodkiej mielonej papryki oraz solą i pieprzem wedle smaku. Podsmażoną marchewkę i cebulę z koncentratem dodać do tuńczyka i ryżu umieszczonego w misce. Wszystko wymieszać.

Na koniec doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
Paprykarz z tuńczykiem
Ugotowany ryż umieszczony w misce z odcedzonym z puszki tuńczykiem
Paprykarz z tuńczykiem
Podsmażona z cebulą starta marchew z dodatkiem koncenratu pomidorowego
Paprykarz z tuńczykiem
Podsmażone z koncentratem warzywa dodane do ryżu i tuńczyka

Tagi:

papryka