aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Paprykowe pizzerinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane małe pizzerinki można zabrać do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie. Dzięki dużej ilości papryki mają one wyrazisty smak.

Paprykowe pizzerinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowe pizzerinki

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowe pizzerinki
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 50 ml ciepłej wody, mieszamy i oprószamy mąką, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oregano i olej. Dolewamy rozczyn z drożdży i resztę ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 8 mm. Za pomocą szklanej miseczki wykrawamy kółka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, przesmażamy przez 5 minut na patelni. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na każdym krążku układamy pieczarki, lekko oprószamy je solą. Następnie układamy kawałki papryki. Na niej starty ser. Pizzerinki pieczemy przez 20 minut w 200C. Możemy podawać je np. z dodatkiem keczupu. 
Paprykowe pizzerinki
Z mąki, drożdży, cukru, soli, oregano, oleju i ciepłej wody wyrabiamy ciasto drożdżowe. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Paprykowe pizzerinki
Gotowe rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Na każdym układamy przesmażone pieczarki.
Paprykowe pizzerinki
Na pieczarkach układamy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Paprykowe pizzerinki
Na wierzch ścieramy starty żółty ser. Pieczemy przez 20 minut w 200C.

Tagi:

papryka sery ser