BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Parówki w cieście francuskim i boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne dane z parówek i ciasta francuskiego, które możemy podać na ciepłą kolacje, smaczne śniadanie czy na smaczną przekąskę.

Parówki w cieście francuskim i boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim i boczku

 

  • ciasto francuskie op,
  • parówki cienkie 2 szt,
  • boczek wędzony 5 plastrów,
  • ser żółty 100 g,
  • Dodatkowo;
  • jajka 2 szt,
  • masło 1 łyżka,
  • Sos czosnkowy;
  • majonez łyżki 3,
  • jogurt naturalny gęsty łyżki 4,
  • ząbki czosnku 2 -3,
  • sól szczypta,

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim i boczku
Ciasto francuskie rozwinąć, odciąć pasek ciut większy od parówki.

Kawałek sera pokroić w cienkie pół plasterki.

Na wąskim pasku po długości rozłożyć ser, położyć parówkę i owijać ciastem tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z każdej strony wychodziło kawałek parówki.

Tak owinąć obie parówki, a następnie każdą owinąć cienkim plasterkiem boczku wędzonego.

Parówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 20-30 minut, aż się ładnie przyrumienią.

Pozostałe kawałki boczku podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.

Przygotować jajka sadzone, lekko osolić.

Na talerzu ułożyć kawałki podsmażonego boczku, parówki w cieście, a obok sadzone jajka.

Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.
Parówki w cieście francuskim i boczku
Ciasto rozwijamy odcinamy pasek ,układamy półplasterki sera
Parówki w cieście francuskim i boczku
Parówkę owijamy ciastem, a następnie cienkim plasterkiem boczku,pieczemy 20 - 30 minut w 180 stopniach
Parówki w cieście francuskim i boczku
Pozostałe kawałki boczku podsmażamy na suchej patelni
Parówki w cieście francuskim i boczku
Parówki w cieście francuskim podajemy z jajkami i podsmażonym boczkiem oraz sosem czosnkowym