BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Parzybroda - danie jednogarnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Parzybroda to sycące danie jednogarnkowe. Gorąca parzybrodę można podawać do mięsa, gotowanego grochu, soczewicy czy jako samodzielne sycące danie.

Parzybroda - danie jednogarnkowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Parzybroda - danie jednogarnkowe

 

  • kapusta biała 1/4 większej główki ( około 700 g,),
  • boczek świeży 350 g,
  • ziemniaki 500 - 600 g,
  • cebula 1,
  • mąka pszenna 1 duża łyżka ,
  • liść laurowy,
  • majeranek lub kminek 1/2 łyżeczki,
  • cukier szczypta do smaku,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Parzybroda - danie jednogarnkowe
Boczek świeży po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Z kapusty usunąć uszkodzone, zwiędłe liście wyciąć głąb i pokroić w grubszą kostkę lub po prostu poszatkować. Pokrojony boczek wytopić i odstawić na boku. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka postawić na ogniu i gotować bez przykrycia około 10 minut po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować razem kilka minut.

Na pozostałym boczku zeszklić cebulę, mieszając dodać mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i zagotować. Zasmażkę wlać do garnka z kapustą i ziemniakami doprawić pieprzem, dodać soku z cytryny i wymieszać, podawać gorącą.

Porada;

Można dodać pokrojoną w plastry podsmażoną kiełbasę oraz kawałek pokrojonej papryki czerwonej, ale nie koniecznie.
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Boczek świeży po oczyszczeniu pokroić w kostkę
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Z kapusty usunąć uszkodzone, zwiędłe liście wyciąć głąb i pokroić w grubszą kostkę lub po prostu poszatkować
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Pokrojony boczek wytopić i odstawić na boku
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Pokrojony boczek wytopić i odstawić na boku
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Postawić na ogniu i gotować bez przykrycia około 10 minut po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Na pozostałym boczku zeszklić cebulę , mieszając dodać mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i zagotować
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Zasmażkę wlać do garnka z kapustą i ziemniakami doprawić pieprzem dodać soku z cytryny i wymieszać , podawać gorącą