Sposób przygotowania:
Parzybroda - danie jednogarnkowe
Boczek świeży po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Z kapusty usunąć uszkodzone, zwiędłe liście wyciąć głąb i pokroić w grubszą kostkę lub po prostu poszatkować. Pokrojony boczek wytopić i odstawić na boku. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka postawić na ogniu i gotować bez przykrycia około 10 minut po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować razem kilka minut.
Na pozostałym boczku zeszklić cebulę, mieszając dodać mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i zagotować. Zasmażkę wlać do garnka z kapustą i ziemniakami doprawić pieprzem, dodać soku z cytryny i wymieszać, podawać gorącą.
Porada;
Można dodać pokrojoną w plastry podsmażoną kiełbasę oraz kawałek pokrojonej papryki czerwonej, ale nie koniecznie.
Na pozostałym boczku zeszklić cebulę, mieszając dodać mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i zagotować. Zasmażkę wlać do garnka z kapustą i ziemniakami doprawić pieprzem, dodać soku z cytryny i wymieszać, podawać gorącą.
Porada;
Można dodać pokrojoną w plastry podsmażoną kiełbasę oraz kawałek pokrojonej papryki czerwonej, ale nie koniecznie.