anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pasta do chleba z makreli i jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezmiennie smaczna, klasyczna pasta śniadaniowa, błyskawicznie gotowa i dość tania.

Pasta do chleba z makreli i jajka

Składniki:

Pasta do chleba z makreli i jajka

 

  • makrela wędzona, mała 0.5 szt.
  • jajko na twardo 1 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • szczypiorek posiekany 3 łyżki
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • majonez 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Pasta do chleba z makreli i jajka
Wędzoną makrelę oczyszczam z ości i skóry, rozdrabniam ją widelcem. Cebulę i jajko kroję w drobną kostkę, dodaję rozdrobnioną makrelę, majonez, posiekany szczypiorek, chrzan i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Pastą smaruję kromki razowego chleba. Do pasty nie dodaję soli, bo dla mnie wędzona ryba jest już wystarczająco słona.