BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pasta z tuńczyka w krucho - pikantnych babeczkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche babeczki z odrobiną pikantności z pastą z tuńczyka zasmakowały mojej rodzince, smaczne, szybko znikają z talerza.

Pasta z tuńczyka w krucho - pikantnych babeczkach

Składniki:

Pasta z tuńczyka w krucho - pikantnych babeczkach

 

  • mąka pszenna 250 g,
  • jajko 1 szt,
  • woda zimna 2 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki nie całe,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • majeranek 1/3 łyżeczki,
  • masło 125 g,
  • Farsz:
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka,
  • kukurydza w puszce 1/2 puszki,
  • ogórki konserwowe 1 szt .wiekszy,
  • cebula czerwona 1/2 szt,
  • twarożek 1 op.paprykowy,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz mielony 1/3 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Pasta z tuńczyka w krucho - pikantnych babeczkach
Do miski przesiać mąkę. Dodać jajko, majeranek, masło, szczyptę soli i pieprzu.Wszystko wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć na 20 minut do lodówki w celu schłodzenia.

Ciasto rozwałkować foremką wykroić kółka, kółkami wylepiamy foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. Studzimy.

Tuńczyka łączymy z serkiem dodajemy kukurydzę, pokrojonego ogórka i cebulkę. Wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Pastę nakładamy do babeczek. Dekorujemy zieloną pietruszką i kleksem z serka paprykowego.