kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Paszteciki drożdżowe z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie.

Paszteciki drożdżowe z kapustą

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z kapustą

podstawowe

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z kapustą
Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto.

Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam.

Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam.

Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka.

Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12cm. Na środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć kapustę.

Podnieść jeden brzeg i nałożyć na farsz. Przewałkować ciasto tak aby łączenie pozostało na dole. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Pokroić na kawałki. Piec w 190°C, przez ok. 20 minut (do zarumienienia).