Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Paszteciki - poduszeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te paszteciki - poduszeczki można podać na kolację z surówką lub ogórkiem kiszonym albo jako dodatek do barszczu i bulionu.

Paszteciki - poduszeczki

Składniki:

Paszteciki - poduszeczki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag ziemniaków;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 10 dag masła;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka ziaren sezamu;
  • Farsz:
  • 15 dag wołowiny;
  • 15 dag cielęciny;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 2 – 3 łyżki oleju;
  • Sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki - poduszeczki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać do nich miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajko i sezam. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Mięso zemleć razem z cebulą. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć mięso i dusić 15 min. często mieszając. Pod koniec dodać bułkę tartą, sos sojowy i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm, pokroić na kwadraty o boku 8 cm . Na każdym kwadracie położyć trochę farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć poduszeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 min. Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym na kolację albo jako dodatek do barszczu czy bulionu. Te paszteciki - poduszeczki można podać na kolację z surówką lub ogórkiem kiszonym albo jako dodatek do barszczu i bulionu.