Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Paszteciki z fasolą i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pyszne paszteciki to ciekawa alternatywa dla osób, które lubią ciekawy farsz, który nie wymaga przy tym wielu składników.

Paszteciki z fasolą i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z fasolą i serem

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z fasolą i serem
Fasolę gotujemy w garnku w tradycyjny sposób. W tym czasie robimy zaczyn na nasze paszteciki. Łączymy ze sobą drożdże, cukier, mąkę i połowę z przygotowanego mleka. Odstawiamy na około 10 minut czekając aż ciasto "urośnie". Gdy to nastąpi do zaczyny dodajemy resztę mleka, cukier, roztrzepane wcześniej jaja i szczyptę soli. Ciasto ugniatamy. Pod koniec ugniatania dodajemy oliwę. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i przecinamy na paski. Na każdym pasku z ciasta układamy ugotowaną wcześniej fasolkę, straty na tarce ser i drobno posiekany koperek. Każdy pasek przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zalepiamy i przecinamy w średniej wielkości paszteciki. Każdy paszteciki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut (sprawdzamy aż będą rumiane). Jemy jako dodatek, np. do barszczu.
Paszteciki z fasolą i serem
Etap 1 Paszteciki obłożone fasolką szparagową
Paszteciki z fasolą i serem
Etap 2 Paszteciki obłożone serem i fasolką
Paszteciki z fasolą i serem
Etap 3 Paszteciki posypane świeżym koperkiem
Paszteciki z fasolą i serem
Etap 4 Paszteciki gotowe do pieczenia