Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1358]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. W moim domu obowiązkowo co roku na Wigilię, bez takich pasztecików ani rusz

Paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami
CIASTO Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. FARSZ Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty. Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy . Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta. Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi. Ciąć skośne paszteciki. Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec w 180 stop.przez 20 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem
Paszteciki z kapustą i grzybami
Z podanych składników przygotowano ciasto drożdżowe
Paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto rozwałkowano na paski i nałożono farsz
Paszteciki z kapustą i grzybami
Pokrojone skośne paszteciki ułożono na brytfannie
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami upieczone na złoty kolor