zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2329]

Paszteciki z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne paszteciki z mięsem na kruchym cieście. Idealne do czerwonego barszczyku na imprezki i nie tylko.

Paszteciki z mięsem

Składniki:

Paszteciki z mięsem

 

 

 

  • Dodatkowo
  • 3 białka
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem
Karkówkę umyć, pokroić na duże kawałki i umieścić w garnku. Zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć burzyny, zmniejszyć ogień i dodać ziele, liście laurowe i odrobinę soli. Gotować do miękkości. wyjąć z garnka mięso i przestudzić. Zmielić w maszynce do mięsa.

Cebule obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Wbić jajka, ponownie wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wywaru gdyby okazało się, że nadzienie jest za suche.

Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki. Gdy się ze sobą połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i każdą włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 2 godziny.

Potem piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nadzienie podzielić na 3 części, biała rozbełtać z wodą. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek, posmarować go białkiem i wyłożyć jedną część nadzienia.

Rozsmarować je po cieście, zwinąć potem w roladę i kroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować białkiem. Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut do zrumienienia.

Upieczone wyłożyć na kratkę i tak samo przygotować drugą i trzecią część. Paszteciki najlepiej podawać z czerwonym barszczykiem. Zimne wystarczy podgrzać w piekarniku ( w mikrofali nie będą chrupiące ).