Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tak dobre, że zjedliśmy wszystko na raz. Nawet mąż stwierdził, że jednak z soczewicą może być pysznie ;) polecam!

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Jajko do posmarowania
  • Czarnuszka do posypania
  • 50 g sera żółtego do posypania

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Cebulę posiekać , zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć aż odparują i się ładnie zrumienią. Przestudzić. W garnuszku ugotować soczewicę w małej ilości wody. Dodać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na 12 prostokątów, nałożyć nadzienie, zwinąć ruloniki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, posypać paszteciki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec oko 20 minut aż będą rumiane.Podawać ciepłe z czystym barszczykiem
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Cebulę posiekać , zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć aż odparują i się ładnie zrumienią. Przestudzić.
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
W garnuszku ugotować soczewicę w małej ilości wody. Dodać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na 12 prostokątów, nałożyć nadzienie, zwinąć ruloniki.
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, posypać paszteciki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec oko 20 minut aż będą rumiane.