Pasztet wieprzowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet wieprzowy

Ten przepis to klasyka. Bez zbędnych dodatków, bez eksperymentów kulinarnych. Po prostu tradycyjny pasztet wieprzowy.

Składniki:

Pasztet wieprzowy

 

  • 150 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag brzuszka wieprzowego
  • 3 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki
  • 2 jajka
  • marchewka
  • 1/2 małego selera
  • mała pietruszka
  • 2 kajzerki
  • liść laurowy (3 szt.)
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy
1. Słoninę pokrój w kostkę i przetop. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokrój na kawałki, przesmaż. Dodaj 1/2 szklanki wody, 3 listki laurowe i duś na małym ogniu.

2. Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa i duś do miękkości.

3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. Przesmaż razem z wątróbką.

4. Bułkę namocz w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę 3 razy.

5. Do masy mięsnej wbij 2 jajka i dodaj przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posyp lekko bułką tartą.

6. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C. Wstaw pasztet i piecz, aż jego powierzchnia się zarumieni (ok. 30 minut).

Tagi:

pasztet