nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pasztet z ciecierzycą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet z ciecierzycą, mięsem oraz warzywami z rosołu. Z dodatkiem smażonej cebulki. Kremowa konsystencja, rozsmarowuje się na pieczywie.

Pasztet z ciecierzycą

Składniki:

Pasztet z ciecierzycą

 

  • 1 szkl suchej ciecierzycy
  • z rosołu:
  • 5 skrzydełek
  • 5 małych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 wieksza cebula
  • 2-3 łyzki oleju
  • 1 jajko
  • po 4 łyżeczki bułki tartej i kaszy mannej
  • sol, pieprz, 3/4 łyżeczki przyprawy czerwone curry
  • 4-6 łyżek rosołu lub wody

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycą

ETAP 1:

Pasztet z ciecierzycą
zblendowana ciecierzyca z kurczakiem i warzywami

Wieczorem zalewamy ciecierzycę wodą na całą noc. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości na małym gazie pod przykryciem.

Skrzydełka obieramy ze skóry, ściągamy z nich mięso i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa z rosołu oraz ciecierzycę. Blendujemy z dodatkiem kilku łyżek rosołu lub wody.

ETAP 2:

Pasztet z ciecierzycą
masę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na oleju i dodajemy do miski. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwonym curry. Dodajemy rozbite jajo oraz bułkę tartą i kaszę manną. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia następnie wkładamy naszą masę. Wierzch nacięłam nożem ale nie jest to konieczne.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut.