SUPERPRZEPIS

Pasztet z suszonych grzybów

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów z orzechami i świeżymi ziołami. Idealny na wykorzystanie leśnych zbiorów :)

Składniki:

Pasztet z suszonych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z suszonych grzybów

ETAP 1:

Pasztet z suszonych grzybów
Najlepiej używać grzybów jednego gatunku, aby się nawzajem nie zdominowały

Suszone grzyby namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia zagotować.

Grzyby pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać.

Grzybowego wywaru nie wylewać.

ETAP 2:

Pasztet z suszonych grzybów
Posiekane orzechy laskowe dodajemy do mabowej

Grzybową masę przełożyć do miski dodać orzechy, śmietanę, żółtka, sól pieprz oraz posiekaą pietruszkę i koperk.

ETAP 3:

Pasztet z suszonych grzybów
Masę grzybową delikatnie mieszamy z pianą z białek

Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.

Pieczemy ok 45 min w temp. 180 st. C.


Tagi:

grzyby pasztet