ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser z białek, można wykorzystać białka zamrożone, wystarczy je odmrozić i zaraz można je ubijać na sztywno.

Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym

 

  • białka jajek 10 szt "L",
  • woda mocno zimna 8 łyżek,
  • cukier puder 1,5 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • ocet 3 łyżeczki,
  • budyń śmietankowy 2 opakowania,

 

  • truskawki mrożone lub świeże 1/2 kg,
  • cukier puder 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym
Odmrożone białka umieścić w misie robota kuchennego, końcówką do ubijania ubijać białka na sztywno, gdy zacznie tworzyć się piana małymi porcjami w trakcie ubijania dodawać: zimną wodę, cukier puder, ocet oraz cukier wanilinowy.

Przed końcem ubijania piany dodać porcjami budynie i na małych obrotach wmieszać w pianę nie za długo.

Forma 25x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, pianę delikatnie przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 150C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypiekł, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Truskawki świeże lub odmrożone w blenderze zmiksować z cukrem pudrem, porcję pianki polać musem truskawkowym.
Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym
Białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej, białka muszą być ze swiezych jajek, mogą być zamrożone.
Pianka budyniowa z białek z musem truskawkowym
Po ubiciu piana powinna byc od razu włozona do piekarnika.

Tagi:

deser