Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Piankowy sernik migdałowo-kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ten sernik można przygotować bez spodu albo zastąpić ciasto kruche drobnymi biszkoptami czy herbatnikami.

Piankowy sernik migdałowo-kakaowy

Składniki:

Piankowy sernik migdałowo-kakaowy

 

  • twaróg sernikowy 1 kg
  • białka 9 szt.
  • żółtka 6 szt.
  • cukier puder 1,5 szkl.
  • mleko 2 % 1,5 szkl.
  • olej 3/4 szkl.
  • esencja waniliowa 2 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • budyń 3 op. migdałowy

Sposób przygotowania:

Piankowy sernik migdałowo-kakaowy
Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.

Zmiksować składniki masy serowej z budyniem migdałowym i podzielić na połowę.

Do jednej części dodać kakao oraz połowę piany. Drugą część masy zmiksować z 2 łyżkami mąki pszennej i połączyć z pozostałą pianą.

Na przygotowane spód wylać najpierw masę jasną, na wierzchu rozłożyć masę kakaową - ta czynność nie wymaga precyzji.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec 70-90 minut w zależności od wysokości masy serowej.

Początkowo sporo rośnie, ale w trakcie stygnięcia opada.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i studzić 2-3 godz.

Sernik można kroić lekko ciepły, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzony.