Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są to bardzo proste w wykonaniu ciasteczka i bardzo szybkie. Mocno piaskowe i obtoczone w cukrze pudrze. Polecam na podwieczorek.

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze

Składniki:

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek )

Sposób przygotowania:

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej.

2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się.

3. Pieczenie i obtaczanie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, upieczone od spodu będą zrumienione, ale z wierzchu nadal blade. Gorące ciasteczka zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na talerzu.

4. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki ciasteczek.

Między ciasteczkami należy zachować większe odstępy, ponieważ zrosną się.