Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Pieczarki bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczarki wyszły na prawdę wyśmienite, wypełnione po brzegi pysznym farszem bolognese z serem żółtym rozpływają się w ustach. Polecam serdecznie jako przystawkę lub dodatek do dania głównego - sałaty z warzywami i / lub pieczonych ziemniaków

Pieczarki bolognese

Składniki:

Pieczarki bolognese

 

  • 10 dużych pieczarek
  • 400 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por -biała część
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • 150 g. tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pieczarki bolognese
Warzywa obrać, umyć, osuszyć.

Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz korzonki pieczarek.

Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę, smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.

Całość podlać winem, dusić do wyparowania płynu.

Dodać passatę pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wsypać większość sera żółtego.

Dokładnie wymieszać, podgrzewać do zgęstnięcia sosu.

Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem, ułożyć na blaszce, posypać pozostałym serem żółtym.

Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.